Over Euromed

Integratie door Mediterrane kunst en cultuur


De terreuraanslagen van 11 september 2001 op New York en de moord op Theo van Gogh hebben in één klap de kwetsbaarheid van de culturele verhoudingen in Nederland duidelijk gemaakt. Op straat, op de arbeidsmarkt en in het maatschappelijke debat: meer dan ooit maakt het uit wat voor kleur huid je hebt, wat je religie is en uit welk deel van de wereld je komt. Het streven van Euromed om de integratie van migranten te bevorderen en de maatschappelijke dialoog gaande te houden, is juist nu van groot belang.

Wat doen we

Euromed streeft naar bewustwording door middel van kunst, dialoog en culturele uitwisseling. Al sinds 1997 zetten we projecten op met beeldende kunst, muziek, literatuur en theater. Ter bevordering van de maatschappelijke dialoog organiseren we prikkelende discussies. In de loop der jaren heeft Euromed een uitgebreid internationaal netwerk van kunstenaars en culturele experts opgebouwd. Instellingen en overheden roepen dan ook regelmatig de hulp in van ons als kennis- en expertisecentrum. De komende jaren blijven we natuurlijk ook doorgaan met het opzetten van eigen projecten. Van buurtgericht tot landelijk, maar altijd met een internationale uitstraling.

Rijke culturele traditie

Voor de culturele uitwisseling met Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Turkije kunnen we putten uit een enorm reservoir. Het Middellandse Zee-gebied is altijd een smeltkroes van culturen geweest. Een gebied van drie continenten, drie godsdiensten en duizenden jaren beschaving. Beroemdheden komen er vandaan (van Albert Camus tot Rai-ster Cheb Khaled), maar ook hedendaagse schrijvers als Naguib Mahfoud (Nobel Prize 1987) en Nawal Saadaoui, Tahar Ben Jelloun (Prix Goncourt), Fatima Mernissi (Erasmusprijs 2005), Amos Oz (Prix Femina en Frankfurt Peace Prize), Eduard Said, en Driss Chraibi. Het Middellandse Zee-gebied is ook een bron van inspiratie geweest voor West-Europese kunstenaars: Matisse, Picasso, Mozart, Jim Morrison. Kortom, Euromed borduurt voort op een lange traditie van culturele uitwisseling tussen West-Europa en de mediterrane landen.

Wie zijn de mensen achter Euromed?

Het bestuur
- Piet-Hein Boogerd, voorzitter, algemeen directeur Business Creation Holding
- Nadia Mabrouk, deeltijd directeur en secretaris, adviseur Mediterrane kunst & cultuur
- Erkut Onart, lid, voormalig consul generaal van Turkije in Rotterdam
- Asli Bekdik, lid, journaliste en filmmaakster
Internationaal Comité van aanbeveling
- Hedy d´Ancona, voormalig minister van cultuur in Nederland
- Faouzi El Asmar, journalist, dichter en schrijver
- Reyn van der Lugt, directeur NAI Maastricht
- Martin Mooij, dichter, schrijver, oprichter Poetry International
- Soumaya Naâmane, schrijfster en socioloog
- Mohamed Rabbae, voormalig lid Tweede Kamer
- Stan Rijven, radiojournalist en wereldmuziekpionier
- Gerrit Timmers, regisseur Onafhankelijk Toneel Rotterdam
- Hans van Velzen, Directeur Openbare Bibliotheken Amsterdam
Vrijwilligers
Bas de Beer - Bram Dekker - Maarten v/d Camp - Leny Knispel - Lidy Maaz - Nabila Mabrouk - Rachid Meliani - Amanda Stoutje - Ansella Post - Hermine Reuchlin - Derya Uc - Annette Wiesman - Elma Wolschrijn